Kako Izabrati Radnu Stolicu Za Decu?

Bilo da se školuju od kuće, uče na daljinu ili samo rade domaće zadatke, udobna stolica sa  lumbalnom podrškom je neophodna za detetov pravilan razvoj i učenje od kuće. Treba napomenuti da se ove navike stiču od malih nogu, a pravi odabir stolice može i te tako pomoći u pravilnom držanju tela. 

Dok je sedenje za trpezarijskim stolom moguće, kupovina stolice koja je specijalizovana za decu je od izuzetne važnosti, kako bi se stvorilo optimalno radno okruženje za vaše dete. 

Mi ćemo vam predstaviti nekoliko ključnih karakteristika koje biste trebali imati na umu, ukoliko planirate da kupujete radnu stolicu za decu. Neki roditelji čak kupuju i kancelarijske fotelje u Novom Sadu ili Beogradu, što može biti dobro rešenje kada vaše dete krene u srednju školu. 

Kako da odaberete najbolju dečiju stolicu?

Iako mnogi misle da su sve dečije stolice manje više iste, brojni faktori utiču na njihove performanse i funkcionalnost. Dečija radna stolica treba da bude jaka, udobna i da ima odgovarajuću visine, kako bi deca sedela u neutralnom položaju. 

U većini slučajeva, roditelji se pre opredeljuju za jeftinije stolice, što nije rešenje. Ne treba da birate radnu stolicu po ceni, nego po performansama koje vam nudi. Kod nas u Stolovi & Stolice možete pronaći mnoštvo modela, a neki će čak odgovarati i vašoj deci. 

Veličina i prilagodljivost

velicina stolice za decu

Odgovarajuća veličina dečije stolice zavisiće prvenstveno od visine i težine deteta. Mnogi priznati stručnjaci savetuju da deca imaju stolicu koja im omogućava da sede sa nogama čvrsto postavljenim na zemlju – a ne da vise – i sa kolenima savijenim pod uglom od 90 stepeni. 

Ako dete radi za računarom, stolica treba da bude dovoljno visoka da dete kuca sa zglobovima paralelnim sa tastaturom. Dubina i širina sedišta su takođe bitni. Sedište treba da bude dovoljno veliko i komforno, ali ne previše duboko ili široko kako bi sprečilo pravilno držanje deteta. 

U ovom slučaju, stolica sa podesivom visinom je pametna kupovna jer je možete prilagoditi uzrastu vašeg deteta.

Stolice koje imaju pneumatsku kontrolu visine lakše se podešavaju nego one koje zahtevaju manuelno podešavanje. 

Materijal

Dečija stolica može biti napravljena od više različitih materijala, od kojih svaki ima svoje prednosti.

Plastične stolice se lako brišu, i idealan su izbor za mlađu decu koja će verovatnije praviti nered dok uče ili završavaju domaći iz likovnog ili tehničkog. Zamislite prosuti sok ili bocu sa lepkom na tek kupljenu stolicu.

Drvene stolice su dosta jake i mogu mnogo toga da izdrže, ali mogu biti neprijatne za višesatno sedenje.

Stolice sa čeličnim okvirom, slične onim kancelarijskim su pogodnije za stariju decu i tinejdžere.

Naslon i sedište su često obloženi mrežom kako bi se pružila dodatnu prozračnost.

Memorijska pena visoke gustine se koristi za naslon, sedište i naslon za ruke na skoro svim ergonomskim stolicama.

Komfor

Komfor je možda najvažnija karakteristika kada birate stolicu za dete.

Pošto će deca potencijalno sedeti satima, najbolja dečija stolica treba da bude dovoljno udobna kako bi podstakla pravilno razmišljanje i fokus.

Ergonomske stolice su obično dizajnirane sa lumbalnom podrškom, kao i postavljenim sedištima, naslonima i naslonima za ruke da bi obezbedile udobnost. Detetova ramena bi trebalo da budu opuštena dok sedi za radnim stolom, a uz pomoć naslona za ruke dete postiže ovaj položaj. Naravno, ako su nasloni podešeni na odgovarajuću visinu.

Iako obezbeđuju najbolji nivo komfora, ergonomske stolice često spadaju u viši cenovni rang. Imajte na umu da dok su u školi, deca često sede na jednostavnim drvenim ili plastičnim školskim stolicama, koje se ne okreću i nisu tapacirane. Stoga, roditelji teže da mi ponude više udobnosti kod kuće. 

Deca koja se često pomeraju i ne mogu da sede mirno mogu potražiti alternativnu opciju kao što je stolica koja ima točkove ili stolica za balansiranje, obe podstiču kontinuirano kretanje kako bi im se pomoglo sa fokusom. 

Dizajn

Ovih dana, dečiji nameštaj se često dizajnira sa akcentom na estetiku, imitirajući izgled modernih komada kućnog dekora, a ne stvari koje biste pronašli u školi ili obdaništu. Ovo je posebno korisno za one koji žive u manjim stanovima i ograničeni su prostorom. 

Interesantan dizajn koji je prilagođen deci i nameštaj jarkih boja su idealan odabir za decu koja imaju određeni radni prostor u spavaćoj sobi. Stolice dizajnirane u kancelarijskom stilu su pogodnije za stariju decu i tinejdžere koji žele zreliju i profesionalnu postavku u radnom prostoru.

Naslon za leđa

podrska za ledja

Idealno bi bilo da radna stolica omogućuje detetu da sedi tako da cela leđa dodiruju naslon. Ergonomski stolice obično imaju S-krivu, kao i lumbalni potporu, da bi se uklopili u krivinu kičme. Tapacirani naslon čini stolicu udobnijom, a neke naslone možete i podesiti kako biste održali idealno držanje tela. 

Može li stolica rasti sa vašim detetom? 

Uporedite visinu vašeg deteta sa dimenzijama stolice, a zatim se odlučite za onu koja ne samo da će im sada odgovarati, već koja će se prilagoditi njihovim potrebama u budućnosti. Uzmite u obzir i kapacitet težine stolice i izaberite onu koja će ostati neoštećena dok rastu. Kupovina izdržljive i podesive stolice će vam dugoročno uštedeti novac.

Kako visina sedišta utiče na iskustvo sedenja vaše dece?

Pravilna visina sedišta je veoma važna za optimalno sedenje. Ako visina sedenja nije prilagođena visini vašeg deteta, to može izazvati neravnotežu u položaju sedenja.

Istraživanje je pokazalo da nepravilna visina sedišta može da izazove bol u vratu i leđima zbog neravnoteže ugla pod kojim vaše dete mora da gleda u ekran, knjige ili beleške. Ovo može dugoročno podstaći bol u vratu i leđima. 

Vratite se osnovama

Treba imati na umu da su deca u manjem uzrastu često neuredna i da ne mogu da kontrolišu svoj radni prostor, sto nije slučaj sa tinejdžerima.  Stoga, vodite računa o tome koliko će se stolica lako ili teško čistiti. 

Koliko god da vam se dopada izgled plave plišane tapacirane stolice, ona neće izgledati tako šik nakon nekoliko ispuštenih markera ili prolivenog soka. Možda je ova opcija ipak bolje rešenje za vašu stariju decu. Ali, ukoliko imate manju decu ipak se držite plastike ili metala koji su lakši za održavanje.

Slični članci

Advertismentspot_img

Popularno